Cresterea in greutate

Unul dintre principalele simptome ale menopauzei este cresterea in greutate. Si aici vorbim, in special, despre depozite la nivelul abdomenului. La menopauza, nivelul estrogenului din organism scade. Acest lucru poate duce la cresterea sau scaderea in greutate, la bufeuri si nu numai. Modificarile hormonale duc la o redirectionare a depunerilor de grasime.
Daca asociem sedentarismul cu scaderea nivelului de estrogen, atunci vom intelege de unde apar schimbarile in greutate.


Probleme asociate

In timpul menopauzei se acumuleaza tesut adipos mai mult subcutanat si pe organele interne abdominale, iar studii medicale au evidentiat ca kilogramele in plus acumulate la nivelul abdomenului cauzeaza mai multe probleme de sanatate decat cele acumulate in alte zone, precum soldurile. In consecinta, pot aparea dislipidemii si diabet de tip II cu cresterea riscului de boli cardiovasculare.
Mai mult, este cunoscut faptul ca in primii ani de menopauza se produce o scadere progresiva a densitatii osoase. Multe din bolile care afecteaza segmentul feminin sunt pierderea tesutului muscular, si odata cu aceasta, pierderea capacitatii functionale a tesutului muscular si a fortei, rezistentei, agilitatii, echilibrului si coordonarii.

NU doar menopauza e de vina

De mentionat faptul ca majoritatea femeilor de varsta medie pot avea o crestere constanta in greutate de cca 0,5kg/an, datorata in special altor factori (urbanizarea, nivel scazut de educatie, sedentarism, munca in exces cu dereglari ale ritmicitatii circadiene, nasteri numeroase, istoric familial de obezitate, casatorie la varsta tanara). 

Mesajul nostru: menopauza nu este principala cauza a obezitatii

O parte din femei considera ca pot sa-si controleze singure simptomele menopauzei, urmand diete sanatoase, practicand exercitii fizice, yoga, meditatii. Si nu gresesc. Pentru ca miscarea ajuta mult femeilor aflate in primii ani de menopauza.

Beneficiile exercitiilor fizice

Printre efectele benefice obtinute se numara:
– cresterea densitatii osoase;
– scaderea colesterolului si lipidelor sangvine;
– tonifierea muschilor;
– subtierea taliei;
– cresterea rezistentei la efort;
– mai putine migrene (dureri de cap);
– mai putine episoade de modificari ale dispozitiei;
– ameliorarea insomniei.