Bufeuri

Sunt simptomul tipic al menopauzei. Bufeurile incep adeseori brusc, cu o senzatie intensa de caldura in obraji. De acolo se propaga in valuri catre pielea corpului, ceafa, piept si partea superioara a bratelor.

In plus, la unele femei, creste si temperatura corpului, se inroseste pielea, se accelereaza pulsul, creste tensiunea arteriala sau apar ameteli. Nu rareori un bufeu este urmat de transpiratie abundenta care obliga la schimbarea hainelor. Multe femei au senzatie de frig si frison la finalul bufeului, altele se simt obosite, extenuate.

Scurte, dese si adesea la momentul nepotrivit

Bufeurile dureaza in general cateva secunde sau minute. Ele se reiau la intervale regulate si pot aparea intr-un interval de 24 de ore chiar si de 30 de ori. Cu siguranta insa, ele apar atunci cand sunt cel mai putin dorite.

O eroare a sistemului nervos

Astazi se considera ca bufeurile se produc in sistemul neurovegetativ, adica in acea parte a sistemului nervos pe care noi nu o putem controla in mod constient. Din cauza reactiei exagerate provocate de modificarile hormonale, capilarele din piele se largesc brusc. Vascularizarea crescuta duce la cresterea temperaturii pielii si inrosirea ei. In final, porii se dilata, apare transpiratia, iar efectul ei racoritor duce la frisoane.

Sfaturi practice

– Ultima masa a zilei ar trebui luata cu 3 ore inainte de culcare
– Cu o ora inainte de culcare se maseaza picioarele si gambele timp de cateva minute
– Inainte de culcare se va bea in mod obligatoriu un pahar de lapte cald indulcit cu miere
– Antrenament de relaxare musculara produsa prin metoda JACOBSON, YOGA sau forme de meditatie.