In perioada menopauzei scade continuu productia de estrogen si progesteron necesara pentru a avea sangerare menstruala (ciclu). Motivul este diminuarea functiei ovarelor. Pentru ca valoarea hormonilor sa atinga vechiul nivel, corpul incepe sa produca masiv o substanta care sa stimuleze formarea estrogenului si progesteronului (FSH).

Pe scurt: pe de o parte se produce o cantitate mai mica de hormoni sexuali, pe de alta parte se produc substante stimulatoare. Rezultatul este acela ca la nivelul creierului se strica echilibrul acestor substante (de exemplu in zonele care regleaza temperatura corpului si starea sufleteasca). Asa apar simptomele tipice menopauzei: bufeurile, transpiratiile, dereglarile de somn si oscilatii ale starilor sufletesti.
Abia pe parcursul mai multor ani corpul va incepe “sa accepte” scaderea productiei de hormoni.
Disparitia fenomenelor neplacute reprezinta semnalul ca procesul natural de modificare hormonala s-a incheiat.
De la varsta de 40 de ani, ovarele femeii reduc productia de hormoni, uneori cu fluctuatii enorme. Aceasta duce la o ovulatie mai neregulata si la modificari ale mucoasei uterine. Neregularitatile ciclului menstrual sau sangerarile sunt, prin urmare, primele semne ale menopauzei. Graficul ilustreaza procesul de schimbare hormonala in timpul menopauzei.

Cele 3 faze ale schimbarii
Exista trei faze ale menopauzei, fiecare caracterizata prin anumite semne și simptome. Atat inceputul cat si durata fazelor individuale sunt diferite la fiecare femeie iar tranzitiile dintre faze sunt lente.