Uscaciunea vaginala

Aproape fiecare a doua femeie aflata la menopauză este afectata de uscaciunea vaginala. Multe dintre ele simt ca le este afecatata nu doar sexualitatea, ci si relatia cu partenerul si, implicit, calitatea vietii. Disconfortul se traduce prin senzatia de mancarime, uneori de arsura si durere in timpul contactului sexual.

Urmari ale scaderii producerii de hormoni
Cand nivelul de estrogen scade in timpul menopauzei, productia de lichid vaginal scade. In acelasi timp, intreaga zona vaginala nu este perfuzata atat de bine si reinnoirea celulara incetineste.

Nu doar ca o consecinta a menopauzei
Chiar si dupa interventia chirurgicala la nivelul uterului sau ovarelor, in timpul sarcinii si alaptarii, si pe perioada adminstratii anticonceptionalelor, deficienta, fluctuatiile sau schimbarile hormonale pot duce la uscaciunea vaginala. In plus, unele boli metabolice (de exemplu diabetul zaharat), anumite medicamente, radioterapia pentru tumori si, de asemenea, stresul pot favoriza uscaciunea vaginala. Pentru ameliorarea simptomelor exista creme vaginale fara hormoni.

Sfaturi practice
Curatati zona genitala exterioara numai cu apa calda, nu utilizati sapunuri sau geluri de dus.
Nu utilizati dusul vaginal si nu faceti spalaturi, acestea pot chiar agrava disconfortul.
Purtati intodeauna lenjerie intima si evitati imbracamintea stransa.
Faceti controale regulate la ginecolog.
Oscilatii ale echilibrului sufletesc
Multe femei cunosc deja aceste manifestari din perioada ciclului menstrual.

Ceva asemanator se intampla si la menopauza cand scade productia de hormoni. Femei care se laudau pe parcursul vietii cu “nervi de otel” au inceput brusc sa nu mai inteleaga lumea inconjuratoare, iar micile amanunte sa provoace adevarate drame. Scaderea productiei de hormoni are efecte diferite la femei si se manifesta prin:

  • neliniste
  • nervozitate
  • irascibilitate
  • nemultumire generala
  • tristete
  • stari depressive