Intrebari frecvente

In ultimii ani femeile au pus nenumarate intrebari despre menopauza si noi le-am dat un raspuns prin sfaturile referitoare la REMIFEMIN. Cele mai frecvente intrebari le-am adunat aici pentru dumneavoastra. Daca nu gasiti un raspuns la problema dumneavoastra, puteti sa va adresati colectivului nostru de experti.

Sunt deja la menopauza?

Trecerea la menopauza nu este un eveniment brusc care se petrece la o anumita data. Schimbarile incep treptat, la inceput aproape imperceptibil, cu scaderea nivelurilor de hormoni. In functie de numerosi factori (greutate corporala, obiceiuri, ereditate etc.), acest interval variaza intre 40 si 50 de ani. Primele semne ale menopauzei (adica premenopauza) sunt ciclurile neregulate. Intervalele dintre sangerările menstruale pot fi mai scurte (mai putin de 25 de zile) sau mai lungi (peste 35 de zile). Unele femei se confrunta, de asemenea, cu sangerari intermitente in premenopauza. In plus fata de bufeuri si modificarile de dispozitie, pot aparea dureri de cap, sensibilitate a sanilor, crestere a retentiei de apă si ameteli.

Ca sa aflati raspunsul la aceasta intrebare faceti-va self-testul din pagina noastra Test personal

Cat timp dureaza menopauza?

Ca si debutul si durata menopauzei depinde de la femeie la femeie. In functie de momentul aparitiei primelor simptome, dureaza doar cativa ani, sau uneori chiar si zece pana la doisprezece ani, pana cand simptomele dispar. In medie, menopauza durează cinci pana la sapte ani.

Pot ramane insarcinata in timpul menopauzei?

Sarcina este posibila pana cand se termina perioada menstruala, apoi ovarele inceteaza complet sa functioneze. Inainte de menopauza (ultima perioada menstruala), sarcina este inca posibila chiar și cu sangerari foarte rare. Numai dupa ultima menstruatie nu este necesara nicio contraceptie. Cu sangerare deja foarte rara, cu intreruperi mai lungi, este adesea foarte greu de stabilit daca “ultima” a fost cu adevarat ultima. Daca perioada menstruală a fost de peste un an (post menopauză), sarcina este putin probabila.

Ce suferinte pot aparea la menopauza?

Posibilele suferinte care apar la menopauza sunt diferite la fiecare femeie. Bufeurile si transpiratiile din timpul noptii, problemele circulatorii, durerile de cap, cresterea in greutate si tulburarile de somn pot incepe, inca din premenopauza, si dureaza uneori si cativa ani. Regresia organelor abdominale devine evidenta treptat, la cativa ani dupa menopauza. Problemele cu incontinenta apar si ele la un procent scazut de femei. Pe langa aceste afectiuni fizice, pot aparea si tulburari mentale si psihosomatice. Starile depresive, tristetea fara motiv, iritabilitatea, anxietatea, apatia, scaderea libidoului si oboseala crescuta sunt cele mai frecvente manifestari.

Ma voi ingrasa automat in timpul menopauzei?

Multe femei se plang la menopauza de probleme cu greutatea, probleme neexperimentate anterior. Pe de o parte, odata cu inaintarea in varsta, metabolismul se modifica; pe de alta parte, prin intreruperea menstruatiei, nu se mai consuma energia consumata pana acum pentru mentinerea ciclului. De aceea, mentinerea stilului anterior de alimentatie inseamna aparitia dintr-o data a unui surplus de energie care nu se mai consuma, ceea ce genereaza depozitele de grasime. De aceea, recomandam o schimbare in dieta si un supliment de exercitii fizice ca un (nou) consumator de energie.

De ce unele femei prezinta simptome si altele nu, in timpul menopauzei?

Fiecare femeie traieste experienta menopauzei in felul ei. Conform studiilor doar doua femei din zece sunt destul de norocoase sa nu aiba nici un simptom al menopauzei. Toate celelalte femei resimt probleme la nivel psihic sau fizic, mai mult sau mai putin severe, pe termen lung, sau scurt. Faceti-va aici testul de menopauza.

Ce fel de femei sufera de probleme psihice in timpul menopauzei?

Femeile cu mare incredere in sine au mai putine sanse de a suferi de tulburari de natura psihica la menopauza. Acesta a fost rezultatul unui studiu efectuat la Institutul de Psihologie Medicala de la Universitatea Libera din Berlin. Femeile care au o cariera si care se preocupa de propria persoana sunt mai putin predispuse la aceste probleme decat gospodinele. Suferinta poate fi intensificata daca instalarea menopauzei se suprapune peste momentul in care copiii parasesc casa. Psihologii vorbesc despre “sindromul cuibului gol”.

Sfat: cautati noi sarcini (locuri de munca, studii etc.) si/sau hobby-uri (sport, pictura etc.). Si pentru a sti unde va aflati, faceti-va testul de menopauza aici.

Mi s-a extirpat un ovar. Aceasta inseamna ca voi intra la menopauza?

Nu. Pentru ca cel de-al doilea ovar va prelua productia de hormoni, deoarece glanda pituitara (centrul hormonilor) are nevoie si de hormonii care lipsesc, deci ovarul ramas va produce de doua ori mai multi hormoni.

Mi s-a extirpat uterul. Intru la menopauza?

De fapt, indepartarea uterului (histerectomia) si a ovarelor (ovariectomia) poate duce la simptome premature de menopauza. Chiar daca ovarele exista in continuare, este posibil ca, din cauza unei intreruperi a alimentarii cu sange, sa apara mai devreme simptomele menopauzei. Dar exista si cazuri in care operatia nu afecteaza cursul menopauzei.

Scade apetitul sexual in timpul menopauzei?

Scaderea libidoului este o problema care afecteaza astazi multe femei. Cu toate acestea, nu este o consecinta directa a declinului productiei de hormoni in timpul menopauzei, deoarece dorinta de a face sex nu se datoreaza hormonului estrogen, ci testosteronului. Scaderea apetitului sexual este cauzata adesea de motive emotionale (femeia se simte inferioara, nu mai este suficient de atractiva si feminina) sau fizice (de exemplu un vagin din ce in ce mai uscat face ca actul sexual sa fie dureros). Este util sa discutati problema cu medicul sau sa cereti sfatul unui psiholog. Este recomandabil, in orice caz, sa discutati cu partenerul despre toate aceste lucruri. Aflati mai multe pe pagina noastra SEXUALITATEA.

Menopauza este oare de vina pentru caderea parului si pilozitatea de pe fata?

Atunci cand parul de pe cap, de la axila sau parul pubian cad, dar in acelasi timp apare o pilozitate in exces pe fata, acest lucru se datoreaza de obicei unui exces de hormoni masculini. Prin reducerea productiei de estrogen in timpul menopauzei, creste nivelul testosteronului, hormonul masculin, crestere ce duce la si la o crestere a pilozitatii tipic masculine

Incontinenta urinara este o caracteristica a menopauzei?

Da. Incontinenta urinara sau incapacitatea de a retine urina afecteaza mai mult sau mai putin fiecare a treia femeie la menopauza.