Tratamente in menopauza

  Menopauza este un eveniment natural in viata femeii ce nu poate fi prevenit. Varsta la care incepe menopauza este predeterminata genetic. Simptomele menopauzei pot afecta viata cotidiana cauzand incertitudini si anxietati. Cu toate astea exista tratamente valabile si modificari ala stilului de viata ce pot minimaliza impactul acestor simptome asupra multor femei.

Femeile simptomatice pot cere sfatul medicului si pot primi mai multe informatii si ajutor pentru a gasi o cale sa continue o viata sanatoasa in care sa doreasca sa fie active si utile. Exista multe solutii pentru femeile care sufera de simptomele menopauzei: modificari ale stilului de viata, tratament medicamentos.

Cu hormoni sau fara

     O parte din femei considera ca pot sa-si controleze singure simptomele menopauzei, urmand diete sanatoase, practicand exercitii fizice, yoga, meditatii.

     Alte femei accepta tratamentele hormonale de menopauza, care se adreseaza simptomatologiei si cauzelor. Aceste tratamente  trebuie recomandate de catre un medic. Ele trebuie sa fie individualizate pentru fiecare femeie in functie de gravitatea manifestarilor, a factorilor de risc si a contraindicatiilor.

     Dat fiind ca majoritatea simptomelor asociate menopauzei sunt cauzate de scaderea estrogenilor, scopul tratamentelor hormonale de menopauza este inlocuirea acestor hormoni, ce nu mai sunt produsi de ovare. Desi tratamentele hormonale nu sunt indicate pentru toate femeile, specialistii considera ca pot fi folosite in conditii de siguranta pe perioade scurte (nu mai mult de 5 ani).

     Riscurile asociate acestor tratamente pot fi minimalizate, iar beneficiile maximizate alegand un medicament potrivit  administrat odata cu debutul simptomatologiei.

      Beneficiile tratamentelor hormonale  

       -indepartarea bufeurilor

       -ameliorarea somnului

       -scaderea iritabilitatii

       -imbunatatirea dispozitiei

       -cresterea puterii de concentrare

       -reducerea uscaciunii vaginale, a infectiilor urinare si a pierderilor de urina

       -ameliorarea vietii sexuale

       -reducerea riscului de fracturi osoase asociate osteoporozei

       -nu determina cresteri in greutate

       -nu sunt contraceptive

       -nu te protejeaza de sarcina

Contraindicatii  tratamentul hormonal

       -cancer mamar, ovarian sau uterin

       -tromboze

       -boala coronariana sau infarct

       -hipertensiune arteriala

       -boli de ficat

 

  Efectele adverse tramentul hormonal

       -retentie de apa

       -tromboze

       -tensiuni ale sanilor

       -dureri de cap

       -greturi

       -modificari de dispozitie (depresie, nervozitate)

       -acnee

       -crampe musculare ale membrelor inferioare, dureri de spate

Alternative la tratamentul hormonal

       -modificari ale stilului de viata (meditatii, exercitii fizice, eliminarea cafeinei, alcoolului si condimentelor)

       -terapii complementare, care pot contine sau nu estrogeni naturali, cum ar fi:       

             -ulei de ciubotica cucului (primrose oil), extracte de soia, Remifemin (black cohosh, cohoshul negru, Iarba lui Cristofor, cimicifuga racemosa),

             -vitaminoterapie (vit D), calciu

Tratamentul fara hormoni

Remifemin are efecte estrogenice dorite la nivelul vaginului (amelioreaza uscaciunea, durerea la contact sexual), sistemului nervos central (amelioreaza bufeurile, transpiratiile, iritabilitatea, insomnia, depresia), oaselor (crescand densitatea osoasa); in schimb, nu are efecte estrogenice la nivelul uterului (unde nu determina sangerari) si nici pe sani (nu duce la cresterea densitatii mamare- de aceea nu creste riscul de cancer mamar). Se poate administra o durata mai lunga de timp.

     Este foarte bine tolerat, fiind singurul tratament al simptomelor de menopauza la pacientele cu cancer de san, ovar sau uter.

     El poate fi administrat pe termen lung, cate 1-2 tablete pe zi.

     Nu este toxic, nu are efecte mutagenice sau carcinogenice, nu influenteaza nivelul hormonilor din sange si nici citologia vaginala, nu determina cresteri in greutate.

     De aceea poate fi administrat la multe femei care nu accepta terapia hormonala.

Consultant medical: doamna doctor Virginia Tarlea, medic primar obstetrica ginecologie Sanador, doctor in stiinte medicale