Menopauza în cifre

Conform Eurostat, durata medie de viață a unei femei din Europa este estimată la peste 80 de ani. Ceea ce înseamnă că aproximativ 40% din perioada adultă este trăită în menopauză.

Dacă în 1998 erau în evidență 477 milioane de femei la post menopauză, se estimează că în 2045 vor fi 1.1 miliarde de femei la post-menopauză la nivel global. În Europa, vârsta asociată cu debutul menopauzei este în creștere (mediana la 54 de ani). Deși factorii care induc menopauza timpurie sunt, la rândul lor, tot mai frecvenți în viața femeilor – obezitate, fumat, sedentarism.

Menopauza, cu deprivarea hormonală corespunzătoare determină  modificări semnificative:

  • Modificări fiziologice – aproximativ 45% dintre femei prezintă tulburări de somn, oboseală, iritabilitate, migrene, depresie.
  • 80% dintre femei experimentează simptome vasomotorii: bufeuri care pot lua forme foarte severe, pot ajunge până la 18 episoade pe zi și pot afecta viața unei femei până la incapacitarea acesteia de a mai munci și de a mai avea o viață socială normală; migrene; 55% dintre femei au aceste simptome înainte de instalarea menopauzei cu câțiva ani. Durata media a simptomelor vasomotorii este, în medie, de 7 ani la femei.
  • 60% dintre femei au sindrom urogenital de menopauză: atrofie uretrală, atrofie vaginală, disfuncții sexuale.
  • Infecții urinare: riscul de a face o infecție urinară de-a lungul vieții este de 20% și crește cu 1% pentru fiecare deceniu de viață. Incidența crescută a infecțiilor urinare la menopauză este asociată cu incontinența urinară, cistocel și retenția urinară. Infecțiile urinare la vârstă matură (între 20% în comunitate și 50% la femei instituționalizate) este asociată cu o rată mai mare de complicații și morbiditate.
  • 45% au simptome psihogene: furie/ iritabilitate, anxietate, depresie, perturbări de somn, lipsa puterii de concentrare, pierderea încrederii în sine.