Potrivit OMS, boala pulmonara cauzata de noul coronavirus a facut mai multe victime in randurile barbatilor. In China, rata medie a mortalitatii a fost de 2,8 la suta la pacientii de sex masculin, comparativ cu 1,7 la suta la cei de sex feminin. (Raportul era asemanator in 2003, in cazul epidemiei de SARS din Hongkong.)
Chiar si gripa „normala“ evolueaza, de obicei, mai grav la barbati. Sistemul imunitar al femeilor este mai puternic decat cel al barbatilor, in special din cauza estrogenului, un hormon feminin care ajuta la lupta mai rapida impotriva agentilor patogeni.
In plus, exista si motive genetice pentru aceste diferente, a explicat virologul german Thomas Pietschmann, la Deutsche Welle: „Unele dintre genele relevante pentru sistemul imunitar, de pilda cele care recunosc agentii patogeni, sunt codate pe cromozomul X. Pentru ca femeile au doi cromozomi X si barbatii doar unul, ele au un avantaj in lupta impotriva bolilor“.
Conteaza foarte mult si stilul de viata: adesea, femeile traiesc mai sanatos decat barbatii. In China fumeaza 52 la suta dintre barbati si mai putin de 3 la suta dintre femei. Cand plamanii sunt deja afectati de consumul de nicotina, orice boala a cailor respiratorii evolueaza mai grav – nu doar infectia cauzata de coronavirus
Potrivit unui raport realizat de Parlamentul European (PE), cei mai inraiti fumatori din lume sunt locuitorii batranului continent.
La nivel European, Grecia are cel mai mare numar de fumatori, 40% din populatie fumeaza, dar nici Bulgaria si Letonia nu sunt departe de greci, deoarece 36% din populatie are acest viciu. Cele trei tari sunt urmate de Austria cu 33 la suta.
Romania este pe locul opt, la egalitate cu Lituania si Cipru.