Cand este vorba despre femei, dezechilibrele hormonale pot avea un impact asupra starii de sanatate a cailor respiratorii. La fel se intampla in sarcina si la menopauza, cand hormonii si alti factori pot influenta simptomele astmului.
Hormonii feminini, cum este cazul estrogenului, au un impact urias asupra cailor respiratorii. Insa nu estrogenul in sine este de vina. Ci fluctuatiile lui (faptul ca nivelul hormonilor are suisuri si coborasuri), care pot cauza inflamatia la nivelul cailor respiratorii.
Expertii spun ca nivelurile estrogenului care sufera fluctuatii pot activa proteine care produc un raspuns inflamator. Acest lucru poate scoate la iveala simptomele de astm.
Menopauza, la randul ei, provoaca suisuri si coborasuri vizibile in ceea ce priveste nivelul de estrogen din organismul unei femei. Iar in multe cazuri, este vorba mai degraba de “coborasuri”, adica de scaderi semnificative ale productiei de hormoni. Din acest motiv, specialistii spun ca femeile cu astm declansat de menopauza ar trebui sa discute cu medicul lor despre folosirea unor remedii (naturale, sau de substitutie hormonala) pentru tratarea acestor suferinte.
Simptomele astmului
In cazul acestor paciente, medicii au o recomandare: sa fie atente si sa observe simptomele care pot indica astmul, Sa nu uitam ca femeile care se afla la menopauza pot dezvolta astm pentru prima data in viata lor, diagnostic care poate parea suprinzator, dar este important sa stim ca putem face astm la orice varsta, in special femeile care au dezechilibre hormonale drastice.
Indiferent de varsta (poti sa ai peste 50 de ani, de exemplu), simptomele astmului pot fi:
- tusea seaca, in special noaptea sau ca raspuns la anumiti factori “declansatori”
- senzatia de presiune in piept
- o respiratie suieratoare, auzi un sunet atunci cand expiri,
- dificultati de respiratie dupa efortul fizic
- dificultati respiratorii
- raceli care se muta “in piept” si care dureaza 10 zile sau mai mult.