Legatura intre menopauza si simptomele Covid-19

La inceputul pandemiei, multe guverne si organizatii din sanatate au lansat avertismente bazate pe studii despre cine poate fi mai vulnerabil la simptomele severe ale Covid-19. Pe masura ce au inceput sa apara vaccinurile, aceste persoane au fost primele inoculate pentru a fi protejate.

Un studiu a sugerat ca persoanele cu niveluri mai scazute de estrogen – asa cum sunt femeile la menopauza – par sa aiba un risc mai mare de a dezvolta complicatii grave dupa ce au fost diagnosticate cu Covid-19. De aceea, o parte dintre aceste studii au fost dirijate catre analiza legaturilor dintre menopauza si simptomele de lunga durata ale Covid-19.

Estrogenul – un rol cheie

In medie, femeile ajung la menopauza pana la varsta de 51 de ani. Cu toate acestea, unele persoane incep tranzitia spre menopauza, cunoscuta si sub denumirea de perimenopauza, incepand de la 30 de ani. In acest timp, nivelul de estrogen scade. Cercetarile publicate in medRxiv si conduse de King’s College din Londra au descoperit ca nivelurile ridicate de estrogen pot avea un efect protector impotriva Covid-19, lasand vulnerabile persoanele care au trecut prin menopauza.

Cercetatorii au folosit aplicatia Symptom Study pentru a analiza 500.000 de persoane. Ei au ajuns la concluzia ca estrogenul ar putea fi o alta protectie impotriva Covid-19. Pe langa mentinerea ciclului menstrual, estrogenul joaca un rol cheie in sanatatea cognitiva si a oaselor, in sistemul imunitar si in sistemul cardiovascular.

Hormonii protectori

„Am emis ipoteza ca femeile aflate in premenopauza cu niveluri mai ridicate de estrogen ar avea Covid-19 mai putin sever in comparatie cu femeile de aceeasi varsta si IMC care trecusera prin menopauza, iar descoperirile noastre au sustinut acest lucru”, a spus autorul principal, Dr. Karla Lee, de la King’s College din Londra, „In plus, cand am comparat un grup de femei mai tinere care luau pilula contraceptiva orala combinata (COCP) cu un grup similar care nu luau COCP, am vazut simptome de COVID mai putin severe in randul celor care iau COCP, sugerand ca hormoni din COCP pot oferi o anumita protectie impotriva COVID-19. Este cu siguranta nevoie de mai multe cercetari pentru a ne imbunatati cunostintele.”

Studiile efectuate in timpul pandemiei au sugerat ca barbatii si femeile au sanse egale de a contracta Covid-19. Cu toate acestea, s-a raportat ca barbatii sunt mult mai susceptibili de a suferi de simptome severe. Cercetatorii de la King’s College din Londra au sugerat ca acest lucru se poate datora, printre alti factori, hormonilor.

Diferentele bazate pe sex

Cercetarile ulterioare privind diferentele bazate pe sex in susceptibilitatea la SARS, o infectie similara cu Covid-19, au descoperit ca blocarea sau eliminarea estrogenului la soarecii femele a crescut numarul de celule inflamatorii din plamanii lor. Oamenii de stiinta din Wuhan, China, au descoperit, de asemenea, ca persoanele cu estrogen scazut, internate la spital cu Covid-19, au mai multe sanse de a suferi simptome severe.

In timp ce cercetarile ar indica ca estrogenul poate avea un efect protector impotriva simptomelor severe ale virusului, mai multe studii trebuie facute. James O’Keefe, cardiolog si profesor de medicina la Universitatea Missouri-Kansas City, a declarat pentru Guardian: „Putem suspecta cu tarie ca estrogenul este protector, deoarece stim din alte studii ca estrogenul ajuta la imbunatatirea unor aspecte ale imunitatii. Nu cred ca stim suficient despre Covid-19 si despre cei care sunt expusi riscului de complicatii pe termen lung pentru a specula de ce femeile sunt mai predispuse la acesta decat barbatii.”

 

Sursa Forbes