Dieta la menopauză

dieta la menopauză

Menopauza apare oficial la 12 luni după ce ciclul menstrual al unei femei s-a încheiat, chiar dacă aceasta poate experimenta simptomele asociate cu menopauza în anii anteriori.

După menopauză, unei femei îi poate fi mai dificil să își mențină o greutate sănătoasă din cauza scăderii valorilor hormonilor și a masei musculare.

O dieta la menopauză sănătoasă va ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei și va lupta împotriva bolilor. În plus, va îmbunătăți, va menține ridicat nivelul de energie și va împiedica acumularea kilogramelor nedorite. La fel de importantă, alături de o dietă sănătoasă și echilibrată, este și activitatea fizică regulată.

Un regim alimentar echilibrat în perioada menopauzei poate reduce riscul creșterii valorilor colesterolului, hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare.

  • Consumați cereale integrale în locul celor procesate, fructe, legume proaspete, nuci, semințe sau fasole.
  • Limitați consumul de dulciuri, grăsimi săturate și alimente bogate în sare, pentru a se diminua probabilitatea apariției bolilor de inima.
  • Mâncați peşte de două ori pe săptămâna, iar proteinele vor fi asimilate mai degrabă din surse vegetale decât din carne (care nu conține la fel de multe vitamine și nutrienți).
  • Consumați cu prudenţă produse din soia. Deşi teoretic sunt recomandate pentru echilibrarea valorilor estrogenului și pentru a se preveni apariția osteoporozei, studii recente arată că doar 20-55% dintre femei pot metaboliza izoflavonele, fitoestrogeni care se gasesc in soia. De aici discutiile privind riscul de cancer de sân și de îngroşare a endometrului.
  • Consumați produse care conțin fibre. Fibrele sunt o sursă de alimente greu digerabile, care absorb apă din stomac și oferă o senzație prelungită de sațietate.
  • Reduceți cantitatea de grăsimi săturate evitați consumul de produse lactate grase. Sunt permise carnea slabă și produsele lactate degresate.
  • Consumați doar  de uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.
  • Evitați prăjirea alimentelor. Preparați doar prin fierbere, înăbușire sau coacere.

Pentru o femeie, necesarul zilnic de calorii pentru dieta la menopauză ar trebui să scadă cu 200. Pentru menținerea unei greutăți sănătoase se vor consumă mai puține calorii.

Recomandare – extractul special ICR din Remifemin este foarte bine tolerat, fiind singurul tratament al simptomelor de menopauza la pacientele cu cancer de sân, ovar sau uter, conform EFSA (European Food Safety Authority).