Menopauza si disfunctia tiroidiana

disfunctia tiroidiana

Cand intervine disfunctia tiroidiana, deși tiroida este o glandă mică, ea poate avea un impact major asupra sănătății întregului organism, de la sistemul nervos și tonusul psihic, până la aparatul cardiovascular. Acest risc al afecțiunilor tiroidiene este mai pregnant odată cu înaintarea în vârstă.

Până la vârsta de 50 de ani, 1 din 10 femei suferă de disfunctia tiroidiana, iar la 60 de ani frecvența crește de la 1 la 5 femei. Hormonii tiroidieni controlează modul în care ne trezim, modul în care dormim, nivelul de energie și pofta de viață.

Hormoni, hormoni

Viața și situațiile de zi cu zi devin tot mai greu de manevrat în momentul în care nivelul de hormoni tiroidieni este scăzut sau foarte crescut, iar la menopauză totul devine chiar mai greu, deoarece menopauza este un factor care poate duce la apariția nodulilor tiroidieni.

Atunci când înaintăm în vârstă, greutatea normală de 20-25 de grame a glandei tiroide pe care o avem în tinerețe scade sub 20 de grame, iar foliculii tiroidieni care secretă hormonii specifici glandei endocrine vor scădea de asemenea. Acesta este motivul pentru care tiroida secretă mai puțini hormoni atunci când vârsta noastră este mai înaintată.

Simptome cauzate de disfunctia tiroidiana

Simptomele care apar în cazul disfuncției tiroidiene sunt: tulburările de vedere, disconfortul la nivelul regiunii anterioare a gâtului, disfagie, variații de greutate, pierderea extremității sprâncenelor, slăbiciune corporală, dureri articulare sau musculare, unghii subțiri și fragile, paloarea feței, vorbit lent, gust și miros diminuate, răgușirea vocii, constipație

Simptome cauzate de menopauză

Simptomele care apar în cazul menopauzei sunt: bufeurile de căldură, înroșirea feței, uscăciunea mucoasei vaginale, densitate osoasă scăzută, probleme cutanate, piele subțiată, uscată, dureri și disconfort corporal, rigiditate a umerilor, dureri de spate, nivel crescut de colesterol, lipsa de energie, schimbări de dispoziție, iritabilitate, furie, bipolaritate, rezistență scăzută la stres.

Simptome comune

Simptomele menopauzei și simptomele hipotiroidiei sunt asemănătoare, iar din această cauză hipotiroidia este nedescoperită.

Asemănările dintre cele două sunt: depresie, letargie, amnezie, pierderea părului, modificări cutanate, tulburări de somn, palpitații, anxietate, tulburările ciclului menstrual.

Media vârstei la care apare disfuncția tiroidiană este de 35-55 de ani, însă la 20% dintre persoane ea se manifestă la vârsta de peste 65 de ani.

Cefasel® 200 nutri Stix este un produs de înaltă calitate pentru aportul zilnic de seleniu foarte necesar în controlul patologiilor tiroidiene. Suplimentul alimentar Cefasel cu aromă naturală de afine-lavandă  conţine seleniu într-o formă care poate fi uşor metabolizată de organismul uman.

Media vârstei la care apare menopauza este de 45-55 de ani, însă în unele cazuri poate apărea mai devreme sau mai târziu.

Boala nediagnosticată

Potrivit Asociatiei Americane a Endocrinologilor Clinici din SUA, exista un numar foarte mare de paciente care se prezinta la medic pentru tratarea simptomelor menopauze. Acestea primesc un tratament care se adreseaza exclusiv ameliorarii lor, desi manifestarile clinice in cauza se datoreaza partial si unei boli tiroidiene nediagnosticate.

Femeile sunt mai susceptibile la dezvoltarea bolilor glandei tiroide decat barbatii, iar instalarea acestora coincide de multe ori cu varsta menopauzei. Acesta este motivul pentru care expertii medicali recomanda pacientelor care au trecut de varsta de 40 ani sa apeleze si la examinarea functionalitatii glandei tiroide, in cadrul analizelor efectuate anual.