Cum sunt afectati dintii femeilor la menopauza

Menopauza se instaleaza intre varsta de 40 si 55 de ani si implica, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, incetarea functiei ovarelor, dar si o scadere sistematica a estrogenului din organism. Aceste schimbari genereaza multe efecte secundare ce se rasfrang asupra sanatatii femeilor, inclusiv asupra sanatatii orale. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explica ce se intampla la nivelul danturii dupa instalarea menopauzei.

Ca orice transformare hormonala, menopauza aduce o serie de modificari in viata unei femei, cu simptome mai mult sau mai putin evidente la nivelul fiecarui aparat/sistem din organism.

Cel mai eficace si cel mai bine tolerat este tratamentul cu radacina de cimicifuga racemosa.

Uscaciunea gurii, primul semn al menopauzei

„La nivelul cavitatii orale, pe fondul scaderii secretiei de hormoni estrogeni, primul semn pe care il vom intalni este xerostomia (uscaciunea gurii), insotita de subtieri ale mucoaselor.

Acestea, la randul lor, fac pacientele sa fie mai expuse la traumatisme, creand neplaceri cu precadere in randul purtatoarelor de proteze mobile, care vor resimti mai dureroasa insertia si dezinsertia protezei dentare.

De asemenea, pacientele devin mai susceptibile mai multor tipuri de afectiuni, de tipul infectiilor fungice, bacteriene, lichen plan bucal, etc.”, declara medicul stomatolog Sorina Stroe.

Creste riscul aparitiei cariilor si bolii parodontale

Glandele salivare sunt si ele influentate de secretia de hormoni estrogeni. Odata cu instalarea menopauzei, fluxul salivar scade, si, pentru ca acesta are un rol protector, va creste riscul aparitiei cariilor. De asemenea, dupa instalarea menopauzei, femeile sunt mai predispuse si la aparitia bolii parodontale, deoarece mecanismele naturale de autocuratare isi pierd din functionalitate, favorizand mentinerea placii bacteriene.

Efecte la nivel osos

Un alt impact este la nivel osos. Estrogenul influenteaza decisiv si procesele de remodelare osoasa, iar, la aceasta varsta, evolutia osteoporozei va fi mai rapida. Prin asociere cu factorul microbian din boala parodontala, efectele sunt si mai grave.

Ce este de facut?

„Aparitia menopauzei nu poate fi oprita, insa putem controla, sau macar gestiona eficient, posibilele efecte secundare produse de ea. Ceea ce trebuie sa facem este sa mentinem o relatie stabila cu medicul stomatolog, sa respectam controalele periodice in special dupa 40 de ani, daca ne raportam special la menopauza, si sa ii semnalam acestuia orice problema apare. Este nevoie, de asemenea, de obiceiuri corecte de igiena dentara. Sa ne spalam pe dinti de doua ori pe zi, dimineata si seara, periajul sa fie efectuat corect, si sa folosim mijloace auxiliare de igiena orala, precum dusul bucal, periutele interdentare si apa de gura”, incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.