Argumente pro si contra
Deoarece scaderea secretiei de hormoni este cauza suferintelor fizice si psihice la menopauza pare a fi logica si plina de sens, inlocuirea, pur si simplu, a acestor hormoni. In urma cu cativa ani terapia cu hormoni era prima alegere facuta indiferent de gradul de gravitate al suferintelor.
Adeptii “terapiei cu hormoni” sustineau chiar ca, in afara disparitiei neplacerilor menopauzei, apar efecte pozitive asupra circuitului sanguin al inimii si al capacitatii de concentrare. Acest lucru nu a fost fundamentat stiintific prin studii clinice. Important este faptul ca tratamentul cu hormoni inseamna totdeauna riscuri serioase.
Hormoni doar in cazuri grave si pe perioade scurte
Medicii ginecologi mai prescriu in zilele noastre hormoni, conform recomandarilor actuale ale comisiei medicale a asociatiei medicilor germani, doar cu urmatoarele particularitati :
-
- suferinte foarte puternice
- doze cat se poate de mici
- pentru o perioada cat se poate de scurta
Astazi insa, femeile care nu doresc sa ia hormoni sau care din cauza altei boli preexistente nu au voie sa ia hormoni, pot beneficia de tratamente fara hormoni foarte bine suportate. Aceste terapii amelioreaza simptomele din menopauza si pot duce la disparitia acestora.